קלע דוד – כל העדכונים
כל החדשות על "קלע דוד"
-
קלע דוד בפנים? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית עם יוון גלובס
-
פרס ביטחון ישראל ל"קלע דוד", נגמ"ש הנמר - ולי' מהמוסד: "עבודה פורצת דרך" ynet ידיעות אחרונות
-
עלות מיירט של יותר ממיליון דולר, נועדה להתמודד עם איומים מתקדמים: זו מערכת "קלע דוד" וואלה! חדשות
-
"ניתנה לנו הזכות לקחת חלק חשוב בעיצוב העתיד. אל לנו להקל בכך ראש": מפקדת חדשה לעוצבת "קלע דוד" (214) IDF
מה אנחנו יודעים על קלע דוד
קלע דוד (באנגלית: David's Sling, נקראה בעבר שרביט קסמים) היא מערכת ליירוט רקטות, טילים לטווח בינוני־ארוך ומטוסים ללא טייס, שפותחה במשותף על ידי רפאל מערכות לחימה מתקדמות, התעשייה האווירית לישראל ואלביט מערכות הישראליות וריית'יאון האמריקאית. המערכת נמצאת בשירות צה"ל ומופעלת על ידי גדוד 66 של מערך ההגנה האווירית.
המערכת בעלת טיל מיירט דו־שלבי, המתמרן במהירות, שבחרטומו מותקנות שתי מערכות איכון והכוונה – מכ"ם וחיישן אלקטרו־אופטי. בשנת 2006 זכתה רפאל במכרז לפיתוח מערכת הגנה נגד רקטות לטווחים בינוניים וארוכים (40–300 ק"מ). על מנת לאפשר מימון הפיתוח וההצטיידות העתידית מכספי הסיוע האמריקאיים, הוקמה השותפות עם חברת ריית'יאון האמריקאית. בחלק מפרסומי חברת ריית'יאון מכונה הטיל המיירט "Stunner".
האיום הגובר של רקטות וטילים הביא לפיתוחן של מערכות הגנה אחדות מפני איום זה. בנוסף למערכת "קלע דוד" ליירוט רקטות לטווח בינוני וארוך, פותחו ונכנסו לשימוש מבצעי מערכת "כיפת ברזל", המשמשת ליירוט רקטות קצרות טווח, מערכת "חץ 2" ליירוט טילים בליסטיים, ומערכת "חץ 3" ליירוט טילים בליסטיים בעודם בחלל.
הייעוד העיקרי של מערכת "קלע דוד" הוא לתת מענה לטילים שבידי חזבאללה ובעתיד גם לטילים גדולים יותר שבהם מצטייד חמאס. במהלך מלחמת לבנון השנייה נחתו טילים רבים בטווח היירוט של מערכת "קלע דוד". הצפי הוא שמערכת "קלע דוד", יחד עם מערכות "מגן אור" (שבפיתוח), "כיפת ברזל", "חץ 2" ו"חץ 3", יספקו הגנה אווירית מרבית בפני איום הרקטות והטילים בהתאם לדוקטרינת מערכת ההגנה הרב-שכבתית של ישראל. בנוסף לתפקיד ההגנה מפני רקטות וטילים, מערכת "קלע דוד" החליפה גם את טילי הנ"מ MIM-23 הוק וסטינגר. לטענת המפתחים, מערכת קלע דוד תהיה מסוגלת ליירט גם טילי שיוט וכלי טיס, היות שיש לה מיירט מתמרן מהיר מאוד, שמאפשר לו להשמיד את המטרה בפגיעה ישירה, ולא רק באמצעות פיצוץ בקרבתה.
ב־2016 הוקם במערך ההגנה האווירית של חיל האוויר הישראלי גדוד מבצעי ראשון המפעיל את המערכת – גדוד רם 66. ביולי 2018 התבצע שיגור מבצעי ראשון כששני מיירטים שוגרו אל עבר רקטות שנורו לכיוון ישראל מסוריה, אשר המערכת העריכה בטעות שינחתו בשטח ישראל. ב-10 במאי 2023, במסגרת מבצע מגן וחץ, ביצעה המערכת לראשונה יירוט מבצעי מוצלח של רקטה ששוגרה מרצועת עזה ויורטה מעל גוש דן.
ב-25 בספטמבר וב-9 באוקטובר 2024, במהלך מלחמת חרבות ברזל, ביצעה המערכת יירוטים של טיל בליסטי מסוג "קאדר 1" אשר שוגרו מלבנון אל עבר גוש דן וחיפה.